Buddhisttemplet!

Torsdag: Besök i buddhisttemplet!
    I SO:n håller vi just på med grupparbeten om olika religioner, och jag, Natalie, Enger och Ellen jobbar om buddhism. Vi har planerat värsta redovisningen, där vi ska sitta i meditationsställning på kuddar och med lakan på oss svepta på munk-sätt, och tända ljus och rökelse och hela paketet. Problemet är att vi inte riktigt skrivit nån text eller så än, men det löser sig. Hursomhelst tänkte vi att vi skulle besöka buddhisttemplet som bara låg en pendel-station bort, så vi ringde och fixade en tid för besöket.
    När vi kom dit blev vi lite besvikna. Vi hade inte tänkt oss värsta kinesiska palatset med toppiga tak och stora drak-statyer överallt.... Eller jo, det hade vi kanske, så vi blev lite besvikna när vi såg att det bara såg ut som... Ja, ett vanligt kommunalt hus. En vårdcentral eller tandläkarhus kanske. Om man nu bortsåg från den enorma röda porten med gyllene taiwanska tecken över (nej, jag kan inte skilja på kinesiska och taiwanesiska, men nunnorna var från taiwan fick vi veta senare). Hursomhelst fick vi syn på en liten nunna som vinkade in oss genom en glasdörr. Hm, egentligen trodde vi att vi fick syn på en munk, men det hör inte till saken än.
    När vi kom in så såg det bara ut som en reception av nåt slag. Affischer, hårda stolar och en garderob där man kunde hänga jackan. Vi blev återigen besvikna. Men sen visade nunnan/munken in oss i stora salen och.... Wow. Det var högt i tak, och långt uppe på väggarna satt långa skrifter på taiwanesiska. Istället för bänkar som det finns i kyrkor var det låga kuddar, och framme vid "altaret" var det en säkert fem meter hög gyllene buddhastaty. Och på var sida om den satt två  kanske tre meter hög buddhor. Vi bara stod och gapade. Och det var då vi upptäckte småbuddhorna. Bakom de tre "Stor-Buddhorna" fanns det hyllor, ända upp till taket (sisådär en sju meter). Och hyllorna var fulla av småbuddhor, ca 20 cm höga, rader av dom, säkert flera hundra! Vi kollade närmare, och såg att det fanns små texter vid foten av varje buddha, och vår Nunn/munk berättade att det var namnet på folk som bidragit med pengar till templet. Vi bara stod och gapade.
    Sedan gick vi ut i "receptionen" igen, och satte oss för att prata med nunnan/munken. Efter ett par frågor som vi i förväg skrivit ner i vårt block så gjorde Ellen sitt stora misstag. Hon sa: "Jaha, så du är alltså munk?"
Jag hade precis suttit och funderat på om det var en munk eller nunna jag hade framför mig, och senare fick jag veta att Enger och Natalie också suttit och tänkt på det. Grejen var att nunnan/munken hade snaggat hår och en stor bylsig dräkt. Hon tittade lite förvånat på Ellen och sa: "Nej, jag är nunna." Hon verkade inte förolämpad, hon antog väl bara att Ellen var lite trögfattad. Hursomhelst gav hon oss ett underbart citat om de tre sanningarna:
"Man blir gammal, man blir sjuk, man blir död."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0